Super Simple

Almond flower date cookies

The first time I made this cookie was during my pregnancy of Paul. I am normally more of a savory person but had an incredible sweet tooth for 9 months and the urge to stuff my face with chocolate and other sweet stuff was uncontrollable. Now I don’t mind baking, but the fine measurements and multiple ingredients usually kind of scare me off. Too much stuff to buy and complex instructions is not my thing. I like it simple, easy to remember and with very few ingredients, so you can kind of keep it in stock for when you need them. A plus for this recipe is definitely that it takes barely any time at all. And all the ingredients are natural and ready to eat. This makes is highly suitable for toddlers to help baking, cause the dough is like an edible play-dough. Nothing raw in it! Also, it has no added sugar, its gluten free and you can make it completely vegan. If you have a super sweet tongue this cookie might not be 100% your thing but definitely give it a try.

Ingredients for 8 small cookies

  • 125 gram of almond flour
  • 3 medjool dates (add one or two more if you have a sweet tooth
  • 30 grams of melted coconut oil or butter

Instructions

  • Preheat the oven to 160 degrees
  • Put a sheet of baking paper on a tray
  • Cut the dates in small pieces
  • Put all the ingredients in the blender and mix to get a crumble dough
  • Place it in a bowl and knead it into a big sausage
  • Divide the sausage in 8 portions and make little balls
  • Flatten the balls and put them on the baking tray
  • Bake for about 10 minutes and check if they are golden brown if not, bake them a couple of minutes more
  • Let them cool down on a rack or transfer them to a plate

Amandel dadel koekjes

De eerste keer dat ik dit koekje maakte was tijdens mijn zwangerschap van Paul. Mijn voorkeur ligt normaal meer bij hartige snackjes maar ik was negen maanden lang een ongelooflijke zoetekauw en de drang om me vol te stoppen met chocolade en ander zoetigheid was oncontroleerbaar. Nu vind ik het niet erg om te bakken, maar de fijne afmetingen en meerdere ingrediënten zijn niet voor mij weggelegd. Te veel dingen om te kopen en complexe instructies zijn niet mijn ding. Ik bak graag eenvoudig, recepten die gemakkelijk te onthouden zijn en met zeer weinig ingrediënten, die je op voorraad hebt wanneer je ze nodig hebt. Een pluspunt voor dit recept is absoluut dat het nauwelijks tijd kost. En alle ingrediënten zijn natuurlijk en klaar om te eten. Dit maakt dit recept zeer geschikt voor peuters om te helpen bakken, omdat het deeg als een eetbaar play-dough is. Niets rauws erin! Het heeft ook geen toegevoegde suiker, het is glutenvrij en je kunt het volledig vegan maken. Als je graag super zoet eet, is dit koekje misschien niet 100% jouw ding, maar probeer het zeker met een dadel of twee meer. 

Ingrediënten voor 8 kleine koekjes

  • 125 gram amandelmeel 
  • 3 medjool dadels (voeg een of twee meer toe als je een zoetekauw bent 
  • 30 gram gesmolten kokosolie of roomboter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Leg een vel bakpapier op een bakje
  • Snijd de dadels in kleine stukjes
  • Doe alle ingrediënten in de blender en meng om een crumble-deeg te krijgen
  • Plaats het in een kom en kneed het in een grote worst
  • Verdeel de worst in 8 porties en maak kleine balletjes
  • Maak de balletjes plat en leg ze op de bakplaat
  • Bak ongeveer 10 minuten en controleer of ze goudbruin zijn, zo niet, bak ze een paar minuten meer
  • Laat ze afkoelen op een rek of leg ze op een bord

Laisser un commentaire